Hoera: Voltooid vertelde tijd bestaat twee jaar!

Het is vandaag twee jaar geleden dat ik me als ondernemer inschreef bij de KvK. Ik werkte nog als trainee Human Resource Management bij UWV, maar wilde terug naar de geschiedenis. Om me heen zag ik vrienden, studiegenoten en vreemden doen wat ze leuk vinden: kennis over de geschiedenis overbrengen, voor verschillende doelgroepen en op verschillende manieren. Mijn manier had ik nog niet gevonden, maar ik wist wel: ik weet wat van schrijven, en ik ben gedreven om jonge historici beter voor te breiden op de arbeidsmarkt.

De afgelopen twee jaar zijn voorbij gevlogen. Ik begon als zzp’er met één opdracht op zak, voor acht tot 16 uur in de week. Twee jaar later heb ik een boek geschreven, ben ik verkozen tot jonge historicus van het jaar, was ik betrokken bij de Historicidagen, begeleidde ik het proces naar een vernieuwde website, was er een succesvolle crowdfunding en succesvolle fondsaanvragen voor nieuwe projecten, schreef ik meerdere stukken voor de Maand van de Geschiedenis (en stond ik zelfs in de metro), was ik genomineerd voor de VIVA 400 en leerde ik ontzettend veel over mezelf.

Twee jaar laten is ook het moment dat ik ‘gewoon’ weer vier dagen in de week voor ‘de baas’ werk. Dat betekent niet dat alles wat ik doe zich binnen die vier dagen laat vatten, of dat ik het ondernemen de rug toe keer. Het betekent vooral dat ik toe ben aan een periode met iets meer structuur, en aan een periode om me te bezinnen op wat ik wil. De komende tijd blijft desondanks druk: er komen nog drie evenementen over historici in het bedrijfsleven, bij de overheid en in de politiek; er komt een boekpresentatie; een verhuizing naar een andere stad.

Ik kijk er naar uit om in relatieve rust nieuwe plannen te smeden. Om na te denken over hoe ik 2018 ga vullen – maar ook om gewoon eens te kijken wat er op mijn pad komt. Om met andere historici te praten over wat hun drijft en waar ze mee bezig zijn – en nu niet met een opnameapparaat tussen ons in.

Voltooid vertelde tijd blijft bestaan, maar heel even wat meer op de achtergrond. Dit bedrijf blijft een wezenlijk deel van hoe ik mezelf zie en het beginpunt van twee wervelende jaren. ‘Op de achtergrond’ betekent overigens niet dat ik niet open sta voor nieuwe projecten: je mag me altijd mailen voor een kop koffie. En als je een lezing of panelbijdrage nodig hebt over historici op de arbeidsmarkt: zoek niet verder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *