Aandacht voor ambitie

“Toch doet ons onderwijs ook voor meisjes iets verkeerd. Want die mogen dan massaal de diploma’s binnenslepen, wat doen ze ermee? Hun schoolsucces heeft niet geleid tot een stormachtige verovering van de macht. In topfuncties in het bedrijfsleven en de wetenschap zijn vrouwen nog steeds bedroevend slecht vertegenwoordigd. Kennelijk leren meisjes niet dat ze competitief en ambitieus mogen zijn.”
– Aleid Truijens, ‘Competentieleren krijgt de doodsteek’ in: de Volkskrant, 28 november 2015.

Ik word zo moe van zich beklagende vrouwen dat er niet genoeg vrouwen in topfuncties zijn. Enerzijds omdat iedere vrouw nu eenmaal voor zichzelf de keuze maakt of ze een topfunctie wil of niet, maar ook omdat iedereen het liefst gisteren dan vandaag die vrouwen aan de top ziet.

Eerder in het stuk geeft Truijens aan dat het persbericht over competentieleren wel van 10 jaar geleden leek. Ik heb een rooskleurig beeld van de arbeidsmarkt, maar volgens mij kom je in zowel het bedrijfsleven als de wetenschap met 10 jaar ervaring nog maar ‘net’ kijken, en kan je wel op weg zijn naar een topfunctie, maar ben je er nog niet. Het is niet voor niets dat de mensen in deze functies vaak 50+ zijn. Ze hebben een lange aanloop nodig gehad.

Dat ze nu nog niet aan de top staan, betekent niet dat vrouwen die ambitie niet hebben. Om me heen zie ik genoeg vrouwen die de top gaan halen. Zij zijn nu nog student, promovendus, trainee, of junior. Door bestuursjaren, stages en vrijwilligerswerk hebben ze echter al meer ervaring en inzicht in hun ambities dan je ze voor de rol die ze hebben zou geven.

Ik ken vrouwen die naast hun fulltime baan 3 bestuursfuncties hebben en hun hand niet omdraaien voor het opzetten van een nieuw netwerk. Vrouwen die een promotieplek in de wacht hebben gesleept omdat ze met vernieuwend onderzoek bezig zijn. Vrouwen die visie hebben op de ontwikkeling van hun vakgebied en hun plaats op de arbeidsmarkt en niet afwachten of het zal uitkomen maar zelf de touwtjes in handen nemen. Vrouwen die als het even kan morgen het vliegtuig naar het buitenland pakken om de misstanden in de wereld op te lossen. Vrouwen die door de top van hun vakgebied als talent onderscheiden worden.

Natuurlijk zijn er ook zat vrouwen die andere keuzes maken. Dat is prima, die keuzevrijheid hebben ze. Maar vlak de ambitieuze vrouwen niet bij voorbaat al uit. We komen eraan. Het is misschien niet over 10 jaar dat we aan de top staan, maar over 25 jaar vieren we gezamenlijk onze successen. Want dat we succesvol zullen worden, daar twijfelen we niet aan.

One Reply to “Aandacht voor ambitie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *