Ik ga een boek schrijven!

Ja, echt, je leest het goed. Vanmorgen heb ik het auteurscontract getekend en nu mag ik het van de daken schreeuwen:

Voorjaar 2018 verschijnt ‘Gezocht: historicus’ (voorlopige titel) bij Amsterdam University Press.

Dit is een droom die uitkomt. Ik heb een tijdlang een haat-liefde verhouding met Geschiedenis gehad en had geen idee hoe ik mijn studie moest verkopen aan potentiële werkgevers, en wat de waarde van het vakgebied op de arbeidsmarkt was. Op “wat wil je worden dan?” antwoordde ik “Minister-President” (sinds 2002 – eerst Balkenende, nu Rutte – heeft Nederland een historicus als premier). Het was het makkelijkste antwoord naast geschiedenisdocent, wat ik absoluut nooit wil worden.

Langzaamaan herontdekte ik de waarde van de studie en het vakgebied. Samen met Maaike Bloem besloot ik “Maak werk van geschiedenis” (22 nov, komt allen!) op te zetten bij Stichting Jonge Historici. Door dat project raakte ik aan de praat met een uitgever van Amsterdam University Press. Er volgde een meeting tussen Jonge Historici en AUP. 

Mijn werk voor Jonge Historici heeft me geleerd dat kansen er zijn om te grijpen. Vraagt een uitgever je “weten jullie iemand die een dergelijk boek wil schrijven?” Dan zeg je “Ja, ik.” Dan werk je keihard aan een voorstel, en zit je een paar maanden later weer op de uitgeverij- dit keer om het auteurscontract te tekenen.

“Gezocht: historicus” wordt een pleidooi voor historici op de arbeidsmarkt. Ik wil laten zien wat de waarde van geschiedenis en historische vaardigheden is, zowel aan de historici zelf (die het vaak niet weten te verkopen/ er onzeker over zijn) als aan werkgevers. 

Dit ga ik doen op basis van interviews met historici in verschillende vakgebieden. Hoe omschrijven zij de waarde van geschiedenis? Wat moeten historici echt doen als ze dit vakgebied in willen? Ik wil een zo breed mogelijk beeld geven van wat een historicus kan zijn. Dat wil ik ook doen op basis van testimonials van werkgevers: waarom is het zo waardevol om een historicus in je team te hebben?

Dus: ben of ken jij een historicus met een inspirerend verhaal? Is er een historicus van wie je altijd al hebt gedacht ‘ik ben benieuwd hoe hij/zij op deze plek is gekomen’? Of heb jij een onuitwisbare indruk achtergelaten op je baas en is deze overtuigd van de waarde van geschiedenis? Laat het me weten! Op basis van jullie suggesties maak ik een groslijst van historici die ik wil spreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *